Följ Bonnier Magazines & Brands

"Vi vill vara perfekta på allt!"

Pressmeddelande   •   Sep 15, 2015 13:30 CEST

De stressrelaterade sjukskrivningarna ökar dramatiskt i Sverige. Och kvinnor är värst drabbade. Magasinet amelia har gjort en riksomfattande undersökning för att kartlägga svenska kvinnors livssituation och vad som kan ligga bakom de höga sjuktalen.

– Vi ser till exempel att bara 17 procent av kvinnorna som deltog i undersökningen är nöjda med sina kroppar. Att inte hinna träna och inte ha det tillräckligt fint hemma är stressmoment som kommer högt upp, något som förvånade mig. Bara för några år sedan upplevde jag det som att det var mer okej att ha det lite stökigt, eller servera korv och makaroner, säger Åsa Lundegård, chefredaktör på magasinet amelia.

Av kvinnorna som deltog i studien anser sex av tio kvinnor att de lever i ett jämställt äktenskap/samboskap. Varannan kvinna säger att de är familjens projektledare. Något bara en av sex vill vara.

– Vi har kommit en bit, bara en sjättedel av kvinnorna säger sig stressa över att inte vara en tillräckligt bra mamma, men det är ännu långt kvar till ett jämställt liv. Det visar inte minst den stora skillnaden mellan de som är familjens projektledare, och de som vill vara det. Det är en av vår tids viktigaste samhällsfrågor och ett slöseri med resurser att så många kvinnor sjukskrivs, säger Åsa Lundegård.

Vid intervjuförfrågningar eller undersökningsunderlag, vänligen kontakta:
Anna Svensson, Kult PR, +46 760 39 83 44, anna.svensson@kultpr.se
Åsa Lundegård, chefredaktör på magasinet amelia,+46 702 79 79 90, asa.lundegard@amelia.se

Om undersökningen
I Sifo-undersökningen som genomfördes online i maj 2015, deltog 1010 kvinnor från 25 till 50 år, 77 procent av respondenterna ligger inom åldersramen 25-45 år.

Fakta ur undersökningen*:
46 % är stressade över sin arbetssituation
36 % sover inte tillräckligt/för dåligt.
29 % känner sig inte tillräckligt vältränade.
28 % hinner inte träna.
23 % har inte tillräckligt med tid att ha det fint hemma.

*Svaren avser upplevda stressmoment. Man kunde uppge upp till 5 svar ur en lista med 17 möjliga stressmoment.

Som Sveriges ledande tidskriftsutgivare erbjuder Bonnier Tidskrifter produkter som underhåller, berikar, vägleder och inspirerar.
Telefon: 08 736 53 00. Besöksadress: Sveavägen 53, Stockholm.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.