Följ Bonnier Magazines & Brands

Veckorevyn.com storsatsar för att kvinnor ska anmäla sexualbrott

Pressmeddelande   •   Okt 23, 2017 10:30 CEST

Att det begås många sexualbrott i Sverige är inget nytt. Visste man inte det innan så vet man det garanterat nu, #metoo har öppnat mångas ögon. Nu är det dags att kraftsamla för att peppa och stärka kvinnor att våga och orka polisanmäla de sexualbrott som de utsätts för. Därför lanserar Veckorevyn.com idag artikelserien #anmälalla.

– Det är ett initiativ som vi har jobbat länge med, men som nu blir ännu mer aktuellt i och med den senaste veckans debatt. Det finns en rad olika anledningar till att brottsoffer inte polisanmäler, samtidigt som det är så oerhört viktigt att faktiskt göra det. Inte bara för att mörkertalet ska börja synas i statistiken, utan också för att det är sätt för brottsoffer att få upprättelse, säger Irena Pozar, chefredaktör för Veckorevyn.com.

Kampanjen består av en artikelserie där bland annat unga kvinnor har intervjuats för att berätta sina historier om sexualbrott de utsatts för och deras erfarenheter av att anmäla, eller att avstå från det. Även stora influencers som Therese Lindgren, Flora Wiström och Vanja Wikström ställer sig bakom #anmälalla i en film som publiceras senare i veckan.

Enligt BRÅ finns det anledning att tro att bara tio procent av alla sexualbrott som sker faktiskt polisanmäls.

– Veckorevyn.com vill som Sveriges största sajt för unga kvinnor ta ansvar, sprida kunskap och informera kring hur anmälningar går till, vad man som brottsoffer kan förvänta sig och vilka rättigheter man har. Vi är extremt noga med att ingen skugga ska falla på de kvinnor som inte anmält, och därför har vi också intervjuat många kvinnor som faktiskt inte gjort det. Vi vill dra vårt strå till stacken för att hjälpa utsatta kvinnor att fatta ett informerat beslut kring anmälningar, inte att ställa krav på dem, fortsätter Irena Pozar.

I artikelserien har Veckorevyn.com även intervjuat bland annat justitieminister Morgan Johansson, moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och utbildningsminister Gustav Fridolin.

Veckorevyn.com har också startat en namninsamling i syfte att samla en stor bas med personer som skriver under på att de tror på och stöttar kvinnor som anmäler. Målet är att de som utsätts för sexualbrott ska kunna använda listan för att känna stöd.

– Vi når i princip bara ut till kvinnor, vilket gör att det är dem vi måste rikta oss till för att skapa förändring. Men det vore fantastiskt och helt rimligt för en sajt med manliga läsare att storsatsa på att få sina läsare att sluta begå övergrepp, säger Irena Pozar.  

Se filmen där 8 kvinnor berättar om övergreppen de utsatts för och hur de tänkte kring att anmäla

Läs Irena Pozars krönika

Namninsamlingen för anmäl alla

För fler frågor, kontakta chefredaktör Irena Pozar, chefredaktör veckorevyn.com: irena.pozar@mag.bonnier.se

Varje dag inspirerar, underhåller, engagerar och utbildar vi Sveriges befolkning via våra livsstilsmagasin, specialtidningar, digitala produkter såsom våra sajter, sociala medier, nyhetsbrev, mobila tjänster, webb-tv samt genom Nordens största influencernätverk. Vi ger även ut böcker samt har en omfattande verksamhet gällande läsarresor, kurser och event. Telefon: 08-736 53 00. Besöksadress: Torsgatan 21, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

By submitting the comment you agree that your personal data will be processed according to Mynewsdesk's <a href="http://bonnier-tidskrifter.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Privacy Policy</a>.