Följ Bonnier Magazines & Brands

Tyngsta lobbyisterna enligt riksdagsledamöterna

Pressmeddelande   •   Nov 14, 2012 20:15 CET

Själv kallar han sig rådgivare och samtalspartner. Men Göran Persson är i själva verket Sveriges mest framgångsrika lobbyist. I alla fall enligt riksdagsledamöterna. Det visar en undersökning Novus gjort på Resumés uppdrag.

Sveriges förre statsminister Göran Persson avgick som partiledare i mars 2007. Knappt en månad senare blev han seniorkonsult på JKL.
Som sådan har han velat tona ned sin betydelse.
– Jag medverkar i en hel del utåtriktade arrangemang som JKL har eller som kunder till JKL har. Och jag fungerar som en intern konsult, en klok gubbe, förklarade Göran Persson i Resumé i november 2008.

Men dagens lagstiftare ger honom en helt annan betydelse. När Novus ställt frågor till riksdagsledamöterna om vilka som är de mest framgångsrika lobbyisterna hamnar Persson i topp. Den förre statsministerns kunskap och nätverk bedöms uppenbarligen som unikt starkt också i hans nuvarande roll som pr-konsult.

Politisk erfarenhet rankas generellt högt när riksdagsledamöterna rankar lobbyisterna. På andra plats kommer Elisabeth Thand Ringqvist, vd för Företagarna, och tidigare medarbetare till Maud Olofsson.
Mattias Goldman
, talesperson för Gröna bilister, med bakgrund på Westander, hamnar på tredje plats. Maria Rankka, i dag vd för Stockholms handelskammare och tidigare på Timbro och Prime pr, på fjärde plats.

Även när riksdagsledamöterna blir ombedda att svara på vilka lobbyister de känner till dominerar de med bakgrund i politiken. Men mest känd som lobbyist är inte Göran Persson, utan hans tidigare finansminister Pär Nuder, som i dag är rådgivare och riskkapitalisterna EQT. Välkända lobbyister i riksdagen är också Mikaela Valtersson, vice vd Kunskapsskolan och tidigare ekonomisk talesperson för MP, Lars Leijonborg, i dag konsult Diplomat communication och tidigare partiledare FP, liksom Ulrica Schenström, i dag konsult på Hallvarsson & Halvarsson, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

Genomförande
Svarsfrekvensen i undersökningen är ganska låg. Det finns dock inget som tyder på att svaren i undersökningen inte är representativa för riksdagsledamöterna.
Undersökningen har genomförts med hjälp av webbintervjuer.
Urvalet är svenska riksdagspolitiker. Totalt genomfördes 47 intervjuer. Undersökningen har genomförts under september – oktober 2012.

Tio mäktigaste lobbyisterna:
1. Göran Persson, seniorkonsult, JKL
2. Elisabeth Thand Ringqvist, vd, Företagarna
3. Mattias Goldman, talesperson, Gröna bilister
4. Maria Rankka, vd, Stockholms handelskammare
5. Dan Ericsson, seniorkonsult, Diplomat communication
6. Fredrik Andersson, public affairschef, Prime pr
7. Mikaela Valtersson, vice vd, Kunskapsskolan
8. Pär Nuder, rådgivare, EQT
9. Bo Krogvig, seniorkonsult, Springtime
10. Peje Emilsson, grundare/styrelseordf, Kreab Gavin Anderson

För mer information, kontakta:
Claes de Faire, chefredaktör för Resumé
08-736 30 49, 076-535 65 19 
claes.defaire@resume.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.