Följ Bonnier Magazines & Brands

Sweden Fashion & Beauty Day satsar på hållbarhet

Pressmeddelande   •   Sep 26, 2017 09:20 CEST

​Sveriges nya modefestival Sweden Fashion & Beauty Day kommer att gå i hållbarhetens tecken

Sveriges nya modefestival Sweden Fashion & Beauty Day kommer att gå i hållbarhetens tecken, vilket kommer att märkas på flera olika sätt.

– För oss är det självklart att jobba för en mer hållbar modevärld, säger Lisa Pettersson, modechef på Damernas Värld som kommer att leda ett av flera samtal i ämnet hållbarhet under dagen.

Damernas Världs modechef Lisa Pettersson och mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh kommer att leda var sitt hållbarhetssnack som handlar om mode- och skönhetsindustrins framtid.

– Det pratas mycket om hållbarhet i dag, och framför allt hur olika plagg tillverkas i svåra och invecklade processer, säger Lisa Pettersson. Men det kan vara svårt för gemene man att veta hur man själv kan påverka och bidra till en mer hållbar framtid inom modevärlden. Därför kommer vi att prata med några olika inspiratörer som Vestiaire Collective, Dagmar, Minirodini och Adornment Studio som alla är stora inspirationskällor för framtiden.

– Vi är vana att låta barnens kläder gå i arv till syskon och vänner, och det finns en sedan länge etablerad second hand-marknad för barnkläder. Nu blir det allt viktigare med hållbarhetsperspektivet även i kvinnans egen garderob, och det vill vi diskutera mer kring, säger Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör på mama.

Vestiaire Collectives editorial director Elvira Masson kommer även att ha ett eget talk om deras idé och hur man kan detoxa garderoben.

Några exempel på hur Sweden Fashion & Beauty Day jobbar med hållbarhet är att man medvetet har valt att avstå från goodiebags. Istället har man tagit fram en tygpåse till alla besökare som har köpt guldbiljett tillsammans med Twist & Tango, som länge har jobbat med hållbarhet. Många av festivalens partners har också en stark ekologisk inriktning.

Att modeindustrin är en av de största klimatbovarna är ingen hemlighet. Samtidigt finns tecken på att främst yngre konsumenter står för en attitydförändring när det gäller miljövänliga material i kläder. 44% av 17–26-åringarna säger att de skulle vilja se mer miljövänliga tyger i kläder. Jämförelsevis är det bara 34% av 35–55-åringarna som säger att det är viktigt för dem, enligt en undersökning gjord av analysföretaget Mintel.

– I en värld av överkonsumtion där modeindustrin är en av de största förorenarna, visar second hand-trenden, eller som vi kallar den på Vestiaire Collective ”pre-loved fashion”, att det finns en möjlighet till förändring, säger Elvira Masson, editorial director Vestiaire Collective. Genom att ge ett andra, tredje eller till och med ett fjärde liv till en produkt har du redan lagt till ett element av hållbarhet. Definitionen av lyx är produkter som behåller sitt värde över tid, och vårt mål är att låta olika användare ha glädje av våra produkter under hela dess livstid.

Om den genomsnittliga livslängden för kläder förlängdes med bara tre månader, skulle det minska deras ekologiska fotavtryck gällande kol och vatten med 5–10 procent, förutom det minskade avfallet, enligt thebalance.com.

Bakom Sweden Fashion & Beauty Day står Bonnier Magazines & Brands fyra största varumärken inom mode och skönhet: Damernas Värld, VeckoRevyn, mama och Styleby.

Modefestivalen genomförs i nära samarbete med Lancome, Schwarzkopf, Vestiaire Collective, The Body Shop, Elfa, Specsavers, Cetaphil, Nelly.com, Twist & Tango, IDUN Minerals, Eco tools, Steamery, Suavoo, Your Happy Period, Humble Brush, Magnum, Henkell Sverige och Ecco som alla finns på plats under Sweden Fashion & Beauty Day.

Sweden Fashion & Beauty Day äger rum lördagen den 21 oktober på Stockholm Waterfront.
Biljetter finns till försäljning på swedenfabday.se

För mer information kontakta:
Ulrika Dratwa, projektledare, Bonnier Magazines & Brands 
ulrika.dratwa@mag.bonnier.se

Fam Kinell, projektledare och innehållsansvarig, Bonnier Magazines & Brands 
fam.kinell@mag.bonnier.se

Läs mer på swedenfabday.se

Varje dag inspirerar, underhåller, engagerar och utbildar vi Sveriges befolkning via våra livsstilsmagasin, specialtidningar, digitala produkter såsom våra sajter, sociala medier, nyhetsbrev, mobila tjänster, webb-tv samt genom Nordens största influencernätverk. Vi ger även ut böcker samt har en omfattande verksamhet gällande läsarresor, kurser och event. Telefon: 08-736 53 00. Besöksadress: Torsgatan 21, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.