Följ Bonnier Magazines & Brands

Sömnexpert uppmanar: Dela lika på nätterna, föräldrar!

Pressmeddelande   •   Jan 14, 2013 11:00 CET

Småbarnsmammorna är mindre nöjda med sin sömn än småbarnspapporna, visar Vi Föräldrar-rapporten 2013. Fler mammor än pappor uppger dessutom att de oftast går upp på nätterna när barnet vaknar.
– Man kan anta, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, att många, främst kvinnor, under småbarnsåren grundlägger sömnproblem som sedan finns kvar under lång tid.
– Dela lika på nätterna, uppmanar han.

Småbarnsmammorna är generellt mindre nöjda med sin sömn än papporna (bland föräldrar med barn mellan 5 och 12 månader instämmer 40 procent av kvinnorna och 22 procent av männen inte i påståendet "På det hela taget är jag nöjd med min sömn").
Fler mammor än pappor uppger också att de oftast går upp på nätterna när barnet vaknar (49 procent jämfört med 20 procent). Och papporna är i större utsträckning än mammorna (30 procent jämfört med 21 procent) ganska nöjda med vem som går upp på nätterna.

Det visar färska resultat från Vi Föräldrar-rapporten 2013, där drygt 1 000 småbarnsföräldrar intervjuats. Siffrorna presenteras i nya numret av tidningen Vi Föräldrar (i butik 15 januari).
– Kvinnor har generellt sämre sömn än män. Och kvinnor har mer sömnstörningar vid 25-30 års ålder, i den ålder då de ofta får barn, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Mest nöjda med vem som går upp på nätterna är de som delar nattansvaret med en partner (27 procent av kvinnorna och 32 procent av männen uppger att de går upp lika ofta när barnet vaknar). Hela 92 procent är nöjda av dem som har angett att de går upp lika ofta som partnern.

Vidare uppger 71 procent av föräldrarna att barnet vaknar åtminstone någon gång varje natt.
De minsta vaknar oftast. 67 procent av dem som är 0-4 månader och 58 procent av dem som är 5-12 månader vaknar minst två gånger varje natt, ibland upp till fem eller fler gånger varje natt.

Andra intressanta siffror om dagens småbarnsföräldrar:

  • Småbarnsmammor prioriterar i större utsträckning än pappor sömn för att må bra (61 procent jämfört med 47 procent).
  • Kramar/närhet/pussar med partnern rankas som näst viktigast för att må bra av både mammor och pappor (24 procent respektive 23 procent).
  • 12 procent av småbarnspapporna prioriterar sex främst för att må bra, medan 1 procent av mammorna gör det.

 
De nya siffrorna kommer från ”Vi Föräldrar-rapporten 2013” som utförts av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av Sveriges största föräldratidning Vi Föräldrar. Undersökningen baseras på ett slumpmässigt urval i Novus riksrepresentativa Sverigepanel bland föräldrar med barn som är i åldern 0–3 år. 1 114 webbintervjuer genomfördes. Resultaten presenteras i nya numret av Vi Föräldrar.

 
För mer information:
Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör Vi Föräldrar: 08-736 52 98,
louise@vf.bonnier.se

Vi Föräldrar är Sveriges största föräldratidning, med 144 000 läsare (Orvesto helår 2011).


Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.