Följ Bonnier Magazines & Brands

Nya Affärer presenterar unika uppgifter om Sveriges nya aktiebolag

Pressmeddelande   •   Maj 31, 2011 14:59 CEST

Yngre, lite kvinnligare och oftare inom byggbranschen. Så ser de ut som valde att starta aktiebolag med bara 50 000 kr i aktiekapital.

Sedan 1 april förra året går det att starta aktiebolag med bara 50 000 kr i aktiekapital. Förändringen blev en succé: 79 procent fler nystartade företag på lägsta möjliga aktiekapitalsnivå, jämfört med året före då gränsen 100 000 kr gällde.

Nya Affärer kan nu presentera unika uppgifter från Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, som har statistik över alla Sveriges bolag.

Den tydligaste skillnaden är att företagsledarna blivit yngre. Jämfört med året innan är det 4 procentenheter fler företag som har en vd eller grundare som är mellan 18 och 35 år. Särskilt stor är ökningen i åldersgruppen mellan 18 och 25. Den största gruppen nyföretagare, knappt 32 procent, är dock fortfarande mellan 36 och 45 år.

– Det är positivt för mixen i näringslivet att åldern 18 till 25 är överrepresenterad bland dem som startar nya aktiebolag. Unga har ofta ett mindre startkapital att tillgå, vilket innebär att det halverade kravet på aktiekapital självklart underlättar, säger Fredrik Polland, affärsutvecklingschef på UC.

Det är också något fler kvinnliga företagsledare bland de nystartade 50 000-kronorsbolagen. Nästan 2 procentenheter fler företag har en kvinnlig vd eller grundare jämfört med företag som startades med aktiekapitalet 100 000 kr året innan. Men det är fortfarande bara var femte nytt aktiebolag som har en kvinnlig vd.

– Man kunde hoppats att det skulle jämna ut könsrollerna snabbare med ett lägre krav på insatskapital, men det verkar inte ha infriats. Den förändring vi ser här är mer en del av en större trend som pågått i flera år nu, säger Fredrik Polland.

Läs hela artikeln om de nya 50 000-kronorsbolagen i nya numret av Nya Affärer som finns i butik 1 juni, eller på NyaAffärer.se

Fakta:
Uppgifterna bygger på registrerade aktiebolag hos UC med minsta möjliga aktiekapital under perioden april 2010 till och med mars 2011 (där minsta möjliga aktiekapital är 50 000 kr) jämfört med april 2009 till och med mars 2010 (där minsta aktiekapital är 100 000 kr). De uppgifterna har sedan kompletterats med styrelseinformation där vd eller person att jämställa med vd ligger till grund för uppgifter om ålder och kön. Gällande bransch- och ålderstabellerna finns en grupp övrig som inte redovisas (andel summerar därför inte till 100 procent).

 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.