Följ Bonnier Magazines & Brands

Ny undersökning: Barnen mår bra, men papporna får underkänt igen

Pressmeddelande   •   Sep 20, 2018 08:00 CEST

Den 1 oktober är det Internationella Barndagen. Med anledning av det har KP gjort en undersökning bland 1700 läsare mellan 8 och 14 år om hur de mår och vad de gör. Undersökningen bestod av tio tydliga frågor – och svaren är säkert överraskande för många vuxna.

Bottenbetyg för svenska pappor – igen!

* För tio år sedan gjorde Kamratposten en liknande undersökning där en fråga blivit flitigt citerad, bland annat av statsminister Stefan Löfven. Den handlade om vem barn helst vill prata med när de är ledsna och visade på ett uselt resultat för Sveriges pappor. Nu ställde vi precis samma fråga, med samma svarsalternativ, igen. Frågan var om pappornas procent skulle ha ökat under de senast tio åren? Men pappa-succén uteblev. Endast 7 procent av KP-läsarna vill helst prata med sin pappa, för tio år sedan var den siffran 6 procent. Och papporna är fortfarande långt efter alternativet "Ingen alls" (som fick 17 procent i den nya undersökningen). 46 procent av KP-läsarna vill helst prata med sin mamma när de är ledsna. Svarsalternativet "Pappa" fick en något högre procent bland pojkarna än bland flickorna. Men även på pojksidan var "Mamma" det överlägset populäraste svaret.

Nöjda med utseendet

* Trots att många vuxna (lite på chans?) ondgör sig över att "utseendehetsen sjunker i åldrarna hela tiden" och liknande så är KP-läsarna ganska obekymrade. Hela 73 procent är nöjda eller mycket nöjda med sitt utseende och sin kropp.

De flesta nöjda med skärmtiden
* Det är vanligt att vuxna klagar på att barn vill använda sina smartphones på tok för mycket. Men 70 procent av KP-läsarna är nöjda med de regler för skärmtid som familjen har. Och 10 procent önskar sig till och med hårdare regler.

Nästan alla har kompisar
* Bara 2 procent av KP-läsarna saknar helt vänner.

Läslust till tusen!
* 83 procent av KP-läsarna läser mycket – både böcker och tidningar.

Allt material bifogas
* Undersökningen, som även innehåller frågor om sömn, sociala medier, fritidsaktiviteter och bråk inom familjen, presenteras i nya numret (nr 15/2018) av KP. De sidorna och omslaget bifogas här för nedladdning. Illustratör: Nino Keller.

Frågor?
Vid frågor om undersökningen och/eller Kamratposten ring eller mejla
chefredaktör Lukas Björkman på 08-7365388 // lukas.bjorkman@kp.bonnier.se

Varje dag inspirerar, underhåller, engagerar och utbildar vi Sveriges befolkning via våra livsstilsmagasin, specialtidningar, digitala produkter såsom våra sajter, sociala medier, nyhetsbrev, mobila tjänster, webb-tv samt genom Nordens största influencernätverk. Vi ger även ut böcker samt har en omfattande verksamhet gällande läsarresor, kurser och event. Telefon: 08-736 53 00. Besöksadress: Torsgatan 21, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.