Följ Bonnier Magazines & Brands

Ny SIFO-undersökning om sexvanor: Yngre mer missnöjda med sexet än äldre

Pressmeddelande   •   Maj 04, 2016 10:58 CEST

Fler yngre än äldre är missnöjda med sexlivet och 58 procent av 60-70 åringarna är nöjda med hur ofta de har sex - mot bara 39 procent av de som är under 40 år. Och både yngre och äldre har lust till sex men de som bor i mellersta delarna av Sverige är mindre sexuellt aktiva än övriga landet. Det och mycket annat visar en SIFO-undersökning om sexvanor i fyra generation som tagits fram på uppdrag av M-magasin.

– Vi som var unga kring 1968 upplevde den sexuella revolutionen och var den första kvinnogenerationen som kunde älska ”för vänskaps skull”.Dagens unga har i regel sju kärlekspartners medan vi i min generation hade tio i medel. Det vi vill undersöka är om den sexuella aktiviteten fortsatt, fastän vi är långt över 50? Svaret är att det gör den, säger Amelia Adamo, chefredaktör på M-magasin.

Nästan varannan av 51- 60-åringarna, 45 procent, vill ha sex oftare. Bland de under 40 år vill 57 procent ha mer. Såväl unga som äldre inte nöjda med sitt kärleksliv. Samtliga vill ha sex oftare. 

– Jag känner igen den där motsägelsefullheten från de par jag möter på min mottagning. Man vill ha mer sex men prioriterar inte det önskemålet i vardagen, säger Malena Ivarsson, sexolog.

Ungefär var femte i alla åldersgrupper har sex flera gånger i månaden, men inte flera gånger i veckan. Våra sexuella önskningar är dock inte alltid lätta att tala om, knappt var tredje 60-plussare känner sig bekväm att tala om sitt kärleksliv.

Det finns också skillnader mellan i vilka delar av landet vi bor. Till exempel så är de som bor i mellersta delarna av Sverige mindre sexuellt aktiva än övriga landet, 21 procent svarar nej på frågan om de är sexuellt aktiva. De som bor i södra Sverige vill i högre utsträckning ha sex oftare, 52 procent, än de i norra Sverige, 42 procent.

Några siffror ur undersökningen:

  • 57 procent av kvinnorna och 55 procent av männen är nöjda med sitt sexliv.
  • 71 procent av de som är särbo är nöjda med sitt sexliv – 63 procent av de gifta.
  • 68 procent av de äldre är sexuellt aktiva. För de yngre är motsvarande siffra 83 procent.

För mer information kontakta:
Amelia Adamo, chefredaktör M-magasin
Tel: 0706-88 54 22Mail: amelia.adamo@m-magasin.se

Om undersökningen:
M-magasins undersökning – ”Om livet och sexvanor i 4 generationer”– genomfördes under perioden 18 januari-2 februari 2106, den innehåller 2 000 intervjuer med personer mellan 25-70 år, lika många män som kvinnor. De intervjuade är bosatta i hela landet. Intervjuerna har genomförts online inom ramen för SIFOs webbpanel.

Som Sveriges ledande tidskriftsutgivare erbjuder Bonnier Tidskrifter produkter som underhåller, berikar, vägleder och inspirerar.
Telefon: 08 736 53 00. Besöksadress: Sveavägen 53, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.