Följ Bonnier Magazines & Brands

Margot Wallström i exklusiv intervju i Icon!

Pressmeddelande   •   Feb 23, 2012 10:00 CET

Hemma i Sverige är hon fortfarande den person som väljarna helst vill se som ledare för det socialdemokratiska partiet. I nya numret av Icon berättar Margot Wallström om varför hon har valt bort den svenska politiken till förmån för FN-arbetet med att bekämpa sexuellt våld mot kvinnor.

I sitt mest ambitiösa reportage hittills följer Icon FN-delegaten Margot Wallström på plats i Elfenbenskusten under en vecka. I den 19-sidiga intervjun berättar Wallström öppenhjärtigt bland annat om:

… varför hon valt bort partiledarskapet:
– Man kan inte komma bär plikten kallar. Det går inte till så. Övertygelsen måste komma inifrån. Man måste känna att det är rätt från början. Det skulle aldrig fungera för mig. Aldrig! Man måste vilja vara där på toppen.

… sitt FN-arbete med att bekämpa sexuellt våld i konflikter:
– Allt dessa kvinnor gör är att försöka leva. Varför ska de drabbas av denna ondska? Då får man ibland bara lust att gå ut och slå ner någon. Man får primitiva tankar. Kastrera dem! Ge kvinnorna skjutvapen!

 … statsminister Fredrik Reinfeldt:
– Jag tycker regeringen kommer så himla billigt undan hela tiden. Som när Reinfeldt står på partikongressen och säger att visioner är något förlegat. Vad är det han säger? Jo, han säger att han är där för maktens skull. Förstår du? Han använder inte makten för att förändra något. Han vill ha makten för maktens skull.

… den nya tidens politiker:
– Mediefokuseringen har fött fram en politisk generation, där du måste vara perfekt och där du ska bli partiledare när du är 30. Alla ska vara unga och tv-mässiga. Det blir ytligt! Det blir de som kan prestera bäst soundbites som lyckas.

… vad hon ska göra efter FN-jobbet:
– Hädanefter krävs det nog att jag gör något som går ihop med min familj. Annars har jag nog snart ingen längre.

Icon nummer 2/2012 finns i butik den 28 februari 2012.


För mer information, kontakta:
Chefredaktör Icon Peter Smirnakos
0709 94 22 23
peter.smirnakos@iconmagazine.se

Chefredaktör Icon Joel Persson
0704 41 34 41
joel.persson@iconmagazine.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.