Följ Bonnier Magazines & Brands

Hon blev Årets Mappie!

Pressmeddelande   •   Apr 03, 2017 01:30 CEST

Vinnare på Mappie-galan 2016 tillsammans med M-Magasins chefredaktör Åsa Lundegård och Amelia Adamo samt kvällens konferencier Pia Johansson. Fotograf: Camilla Svensk

Kvinnor över 50 förtjänar mer plats i rampljuset. Därför instiftade tidningen M-magasin år 2006 utmärkelsen Årets Mappie. Ikväll hölls den årliga Mappie-galan för elfte gången. Där prisades sex profilstarka kvinnor över 50 – och en man –för sina insatser.

Huvudpriset, Årets mappie 2016, gavs i år till Wilhelmina Hoffman, överläkare, rektor och verksamhetschef för Silviahemmet i Bromma och direktör för Svenskt Demenscentrum.

Wilhelmina om priset:

  • –Så glad och stolt! Och nu vet vi at demenssjukdom inte utesluter glamour!
  • –Jag är jätteglad och stolt för utmärkelsen och det här är ju en glädje jag delar med alla medarbetare i demensvården.
  • –Jag kan väl säga att jag valde rätt yrke för 30 år sedan! Och vilken bekräftelse på att vi går mot ett demensvänligare samhälle.

I 30 år har hon kämpat för demenssjukas värdighet och rättigheter.

Juryns motiveringen lyder:

”Hon har kläckt idéerna, sökt anslagen, startat verksamheterna som är avgörande. Och hon har drivit opinionen. Årets Mappie har lyft framtidsfrågan som berör oss mappisar allra mest. Men aldrig för att själv stå i centrum. Hennes fokus är människorna: De - och vi som åldras. Ta vara på det friska. Så lyder hennes lågmälda stridsrop, Och nu lyssnar politikerna”

Övriga vinnare är:

Årets Maktmappie – Marianne Rundström

För att hon har skrämt åldersnojan längst in i garderoben, och lyft fram mappiesens prime time – nu är hennes bästa tid! Vi flytt’ int’! Inte från arbetslivet och från debatterna

Årets Stilmappie – Monica Nordlund

Vintagesamlare och klädrådgivare som säljer och hyr ut sina unika plagg till dem som söker något extra. Hennes Ateljé Femman hjälpte förra året en Nobelfestande kvinnlig kulturminister med en återvunnen, feminin frackvariant med hellång vid kjol. Succén var given!

Årets Hjältemappie – Astrid Börjesson

Till vardags arbetar denna sjuksköterska och barnmorska i den svenska vården – under semestern har hon ett engagemang med Läkare utan gränser. Handling är alltid större än ord.

Årets Kulturmappie – Inger Hallström Stinnerbom

Denna skräddardotter som blev teaterkostymör på Västanå teater i värmländska Sunne, skapar inte bara scendräkter som är konstverk i sig, så betydelse­bärande att de kan ställas ut för sig själva – de är också lika självklara som dansen, musiken och orden i föreställningarna

Årets Internationella mappie – Michelle Obama

Hon har arbetat för mångfald och för barns rätt till hälsosam mat. Hon, som är jurist, har startat internationella projekt som ska säkerställa flickors och kvinnors rätt att utbilda sig, även om de lever med oddsen emot sig i krigshärjade eller katastrofdrabbade länder. Yes, she can

Årets Hedersmappie – William Spetz

För att han med sin föreställning Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme? satte ljuset på kärleken till en mor- eller farförälder. Vi ser, lyssnar, och vi gråter en skvätt, men framför allt ler vi mor- och farmödrar inombords, för att han ser oss.

M-magasin instiftade priset Årets Mappie när tidningen startades för elva år sedan och tilldelas kvinnor över 50 som inspirerat och åstadkommit något anmärkningsvärt under året som gått.

Tidigare Årets Mappie-pristagare:
2006: Maud Olofsson
2007: Stina Lundberg Dabrowski
2008: Margot Wallström
2009: Elisabet Höglund
2010: Carin Götblad
2011: Kikki Danielsson
2012: Carin Mannheimer
2013: Marie Ledin

2014: Suzanne Axell och Gunilla Hasselgren

2015: Lill Lindfors

Tidigare Årets Hedersmappie:
2012: Christer Lindarw
2013: Doktor Denis Mukwege

2014: Nils-Olof Bengtsson

2015: Lars Lerin

Det är M-magasins läsare och redaktionens jury som röstat fram vinnarna.

För mer information kontakta: Åsa Lundegård, Chefredaktör M-magasin
070 2- 79 79 90asa.lundegard@m-magasin.se

För mer information kontakta: Åsa Lundegård, Chefredaktör M-magasin
070 2- 79 79 90asa.lundegard@m-magasin.se

Om M-magasin M-magasin grundades 2006 av chefredaktör Amelia Adamo och är i dag en av Sveriges största tidningar för kvinnor med en upplaga på 79 600 (TS 2016) och en räckvidd på 153 000 (Orvesto 2016). M-magasin blev utsedd till Årets Tidskrift 2010 och Årets nya Tidskrift 2006. Uttrycket Mappie betyder Mogen Attraktiv Pionjär-Person.

Som Sveriges ledande tidskriftsutgivare erbjuder Bonnier Tidskrifter produkter som underhåller, berikar, vägleder och inspirerar.
Telefon: 08 736 53 00. Besöksadress: Sveavägen 53, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.