Följ Bonnier Magazines & Brands

Elaine Eksvärd utsedd till Årets viktigaste mama

Pressmeddelande   •   Nov 21, 2016 23:23 CET

Vinnare Årets mama 2016

”Mammor som gör skillnad” är temat när tidningen mama delar ut sin årliga utmärkelse Årets mama. I år utses sju mamas och en papa – och kategorin Årets hjältemama har fått en twist!

Priset Årets viktigaste mama gick till Elaine Eksvärd, för sitt starka driv och engagemang mot övergrepp på barn.Andra vinnare var landslagsmålvakten Hedvig Lindahl som utsågs till Årets bragdmama, robotforskaren Danica Kragic Jensfelt som vann Årets framtidsmama, och modeprofilerna Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret som fick utmärkelsen Årets stilmamas.

– Med Årets mama vill vi hylla alla de fantastiska mammor som inspirerat och engagerat oss under året, säger mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh. Det handlar inte om att någon är bättre på att vara mamma än någon annan, utan om att lyfta fram mammor som gjort avtryck under året.

Samtidigt har kategorin Årets hjältemama fått ett annorlunda upplägg:

– En av Årets mamas kategorier är Årets hjältemama, där vi i år valt att inte utse en enskild vinnare. Istället har vi velat belysa att alla mammor är hjältar, och lyft fram hela tio mammor som gör skillnad. Mammorna har nominerats av vänner, släktingar, mammagrupper och övriga, berättar Louise Bratt Tidmarsh.

Under måndagskvällen avslöjades vinnarna under en exklusiv middag på stjärnkrogen Oaxen i Stockholm. Dit var ett antal av Sveriges starkaste opinionsbildare – självklart kända mammor – inbjudna för en kväll till förmån för Unicef.

Bland gästerna fanns centerpartiledaren Annie Lööf, sportlegendaren Anja Pärson med sin fru Filippa Rådin och Hollywoodfrun Isabel Adrian.

Vinnare Årets mama 2016:

Årets framtidsmama: Danica Kragic Jensfelt

Motivering: Hon är robotforskaren vars mål är mer egen- och familjetid för alla mamas. Och att ge sin son en röst.

Årets bragdmama: Hedvig Lindahl

Motivering: Med en sådan klippa i målet var det ingen match för Sverige att ta ett historiskt OS-silver i fotboll.

Årets läsmama och läspapa: Ylva Hällen och Nassim Al Fakir

Motivering: Ylva väcker barnens fantasi med klassiskt sagoberättande i ett lekfullt format gärna med musik till. Nassim underhåller våra barn, inspirerar oss föräldrar och läser själv för sonen Tilo – trots att han själv har dyslexi. Priserna presenteras i samarbete med McDonald's Bok Happy Meal och Läsrörelsen.

Vinnare av Årets viktigaste mama: Elaine Eksvärd

Motivering: Årets viktigaste bok, ”Medan han lever”, fick oss att gråta av både ilska och sorg. Hon tar debatten om sexuella övergrepp, och hon gör det för barnens skull.

Årets inspiratörsmama: Julia Mjörnstedt Karlsten

Motivering: Hon skapar ljuvliga, miljövänliga filtar – och ger jobb åt utsatta människor. Priset presenteras i samarbete med KappAhl.

Årets stilmamas: Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret

Motivering: De hjälper oss att hitta stilen, och visar hur viktigt det är att boosta och peppa andra mammor. Årets stilmamas är Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret.

Unicef är mamas samarbetspartner och tidningen stöttar deras arbete med barn i hela världen. Unicef-reportern Tilde de Paula Eby var konferencier och delade ut kvällens priser.

För mer information
Vill du komma i kontakt med de som vunnit, hör av dig till:
Caroline Borg, redaktionell projektledare Årets mama, telefon 076-535 66 54, caroline@mama.bonnier.se

Har du andra frågor kring Årets mama, hör av dig till:
Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör mama, telefon 08-736 52 98, louise@mama.bonnier.se

Samarbetspartners till Årets mama är: KappAhl, McDonald's Bok Happy Meal och Lundby. 

Som Sveriges ledande tidskriftsutgivare erbjuder Bonnier Tidskrifter produkter som underhåller, berikar, vägleder och inspirerar.
Telefon: 08 736 53 00. Besöksadress: Sveavägen 53, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.