Följ Bonnier Magazines & Brands

Blandat betyg till svenska skolan – många elever är konstant stressade

Pressmeddelande   •   Sep 17, 2015 09:46 CEST

Över hälften av barnen mår dåligt av skolstress, majoriteten tycker det är bra med betyg från sexan, 41 procent har låtit bli att säga sin åsikt för att de varit rädda för att få sämre betyg, men 85 procent trivs bra i skolan. 2126 KP-läsare mellan 7 och 15 år har svarat på frågor om skolan, läxor, betyg och stress.

– En del av våra läsare har hört av sig om stress i skolan, så vi bestämde oss för att undersöka hur det låg till. Vi fick in över 2 000 svar, så resultaten säger verkligen något. I årskurs sex till nio mår mer än var femte elev konstant dåligt av stress. Det är ett stort misslyckande för skolan. Samtidigt så trivs de flesta eleverna bra i skolan och det är ju positivt, säger Lukas Björkman, Kamratpostens chefredaktör.

  • 85 procent av barnen i undersökningen trivs bra i skolan. Här är trenden att barnen trivs bättre ju yngre de är.


  • Över hälften, 55 procent, av barnen mår ibland dåligt av skolstress. 13 procent, två till tre elever per klass, mår konstant dåligt av stress. Bland eleverna mellan 12 och 15 år är den siffran drygt 20 procent – alltså mer än var femte elev.


  • En stor majoritet tycker att det är bra med betyg från sexan. Endast 1 procent vill slopa betyg helt i grundskolan.


  • 45 procent av barnen gillar betygsskalan A–F. 25 procent har ingen åsikt. 30 procent ogillar den nuvarande betygsskalan. Endast de elever som kommer få betyg i år svarade på frågan.
  • 

41 procent har någon gång låtit bli att säga sin åsikt av rädsla för sänkt betyg/sämre omdöme.
  • 
Exakt hälften av barnen tycker att läxorna tar för mycket av fritiden. 30 procent har tre läxor i veckan och 9 procent har mer än fem läxor. 53 procent ber föräldrarna om hjälp med läxan och 77 procent anger att de gör läxorna på helgen ibland eller ofta.


Läs mer om KP:s stora undersökning i bifogad artikel/dokument (pdf).

Om undersökningen:
Totalt svarade 2 126 KP-läsare mellan 7 och 15 år. Undersökningen utlystes i KP 5, och frågorna fanns på KP-webben under april. Undersökningen är en del i att KP uppmärksammar den Internationella barndagen (måndagen den 5 oktober).

För mer information kontakta gärna:
Lukas Björkman, chefredaktör Kamratposten
08-736 53 88, lukas.bjorkman@kp.bonnier.se

Agneta Ljungman, kommunikationschef Bonnier Tidskrifter
076-535 68 50, agneta.ljungman@bt.bonnier.se

Som Sveriges ledande tidskriftsutgivare erbjuder Bonnier Tidskrifter produkter som underhåller, berikar, vägleder och inspirerar. Telefon: 08 736 53 00. Besöksadress: Sveavägen 53, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.