Följ Bonnier Magazines & Brands

Amelia Adamo om Årets Mappie: “Det här priset behövs inte om tio år”

Pressmeddelande   •   Feb 08, 2016 23:19 CET

Utmärkelsen Årets Mappie firar tio år i år. Det skapades av M-magasin för att kvinnor över 50 ska få det utrymme och den uppmärksamhet de förtjänar. Ikväll hölls den årliga Mappie-galan där sex färgstarka kvinnor och en man över 50 år prisades för sina beundransvärda insatser. Huvudpriset – Årets Mappie 2015 – gick till Lill Lindfors. Andra pristagare var riksdagsledamoten Barbro Westerholm, stilkonsulten Hedvig Andér, debattören Zeliha Dagli, programledaren Ann-Marie Rauer, skådespelaren Maggie Smith och konstnären Lars Lerin.

Prisets grundare, chefredaktören Amelia Adamo, tror dock att priset inte behövs om tio år.

    – I Sverige finns en monumental åldersdiskriminering. Med Årets Mappie har vi bevisat att kvinnor över 50 är gångbara på marknaden, visat deras kompetens och värde. Det är viktigt att lyfta fram kvinnliga förebilder eftersom kvinnor ännu inte har halva makten, men priset har hjälpt till med den tysta revolution som pågår och som bevisar att 70 är det nya 50. Jag tror att det här priset inte behövs om tio år, säger Amelia Adamo.

Ikväll delades Årets Mappie 2015 ut vid den årliga galan på Grand Hôtel i Stockholm och huvudpriset gick till Lill Lindfors.

    – Utmärkelsen Årets Mappie får jag inte bara för att jag är artist, utan för allt jag gör. Det känns stort, säger Lill Lindfors.

Lill Lindfors har med draghjälp av sitt kändisskap riktat strålkastarna mot olika slag av missförhållanden runtom i världen. Hon är bland annat goodwillambassadör för Unicef, FN:s barnfond, och särskilt engagerad i flickors och kvinnors skolgång och utbildning.

Årets Mappie 2015 - Lill Lindfors
För att Lill Lindfors sedan debuten som artist på 1950-talet ständigt förnyat sig. Hon är essensen av en mogen, attraktiv pionjär person – en Mappie.


Övriga vinnare är:

Årets Maktmappie – Barbro Westerholm
För att hon är outtröttlig som folkbildare och påtryckare och använder sitt inflytande för att ändra på orättvisor, numera de äldres rättigheter och synen på äldre.

Årets Stilmappie – Hedvig Andér
För att hon ser på vanliga kvinnor med snälla ögon och för dem att känna glädje över sitt yttre. Hon hittar något vackert hos alla och stylar under devisen: Du duger.

Årets Hjältemappie – Zeliha Dagli
För att hon som feministisk debattör kämpar mot den fundamentalism hon flydde från för 30 år sedan, fast nu i Sverige. Tack för att du öppnar våra ögon!

Årets Kulturmappie – Ann-Marie Rauer
För att hon har den allt mer sällsynta förmågan att lyssna och lågmält får den intervjuade att vilja öppna sig i tv-programmet Sverige. Vi vill sätta allt ljus på denna doldis!

Årets Internationella mappie – Maggie Smith
För att hon är en sådan skådespelare, oavsett ålder, som man kallar på om man vill att en film eller tv-serie ska få många tittare. Hon äger i Downton Abbey.

Årets Hedersmappie – Lars Lerin
För att han inte bara är en gudabenådad konstnär och författare utan också en radioröst vi älskar. Nu också vår bästa vän i tv-rutan. Vår favoritväninna!


M-magasin instiftade priset Årets Mappie när tidningen startades för tio år sedan och tilldelas kvinnor över 50 som inspirerat och åstadkommit något anmärkningsvärt under året som gått. Uttrycket Mappie betyder Mogen Attraktiv Pionjär Person.

Tidigare Årets Mappie-pristagare:
2006: Maud Olofsson
2007: Stina Lundberg Dabrowski
2008: Margot Wallström
2009: Elisabet Höglund
2010: Carin Götblad
2011: Kikki Danielsson
2012: Carin Mannheimer
2013: Marie Ledin
2014: Suzanne Axell och Gunilla Hasselgren

Tidigare Årets Hedersmappie:
2012: Christer Lindarw
2013: Doktor Denis Mukwege
2014: Nils-Olof Bengtsson

Det är M-magasins läsare och redaktionens jury som röstat fram vinnarna.


För mer information kontakta:

Amelia Adamo, Chefredaktör M-magasin
0706-88 54 22
amelia.adamo@m-magasin.se

Agneta Ljungman, Kommunikation- och eventchef Bonnier Tidskrifter
076-535 68 50
agneta.ljungman@bt.bonnier.se

Som Sveriges ledande tidskriftsutgivare erbjuder Bonnier Tidskrifter produkter som underhåller, berikar, vägleder och inspirerar.
Telefon: 08 736 53 00. Besöksadress: Sveavägen 53, Stockholm.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.