Följ Bonnier Magazines & Brands

4,6 procent – så få föds på "rätt" dag!

Pressmeddelande   •   Jan 16, 2013 11:15 CET

Inte ens fem barn av hundra föds på BF-dagen (Beräknat Förlossningsdatum). Det visar siffror som tidningen Vi Föräldrar tagit fram.

Hur många barn föds på det beräknade förlossningsdatumet? Inte många, visade det sig när tidningen Vi Föräldrar specialbeställde statistik från Socialstyrelsen. Faktiskt bara 4,6 procent. Siffrorna presenteras i nya numret av tidningen Vi Föräldrar (i butik tisdag 15 januari).
– De allra flesta blivande föräldrar vet att det beräknade förlossningsdatumet ska tas med en nypa salt. Vi var nyfikna på hur vanligt eller ovanligt det är att föda på beräknat datum, så vi beställde statistik från Socialstyrelsen, säger Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör för Vi Föräldrar.

Andra intressanta resultat:

  • Det beräknade förlossningsdatumet är inte ens den dag när det föds flest barn. Totalt sett föds flest barn under var och en av de tre närmaste dagarna efter BF eller, om man bara tittar på förstföderskor, under var och en av de fyra närmaste dagarna efter BF.
  • Omkring 70 procent av alla barn föds inte under någon av de sju dagar som ligger närmast det beräknade förlossningsdatumet, och nästan hälften, omkring 44 procent, föds varken veckan före eller efter BF.
  • Men nästan 88 procent föds någon gång under den fyraveckorsperiod som börjar två veckor före och slutar två veckor efter det beräknade förlossningsdatumet.

Om statistiken
Uppgifterna kommer från medicinska födelseregistret år 2008–2010 och gäller fullgångna graviditeter (det vill säga barn som har fötts i vecka 37+0 eller senare) förutom tvillingar och planerade kejsarsnitt. Normal graviditetslängd beräknas till 280 dagar. Beräknat förlossningsdatum är i första hand baserat på ultraljudsundersökning och i andra hand på sista menstruationens första dag.


För mer information:
Louise Bratt Tidmarsh, chefredaktör Vi Föräldrar: 08-736 52 98,
louise@vf.bonnier.se

 
Vi Föräldrar är Sveriges största föräldratidning, med 144 000 läsare (Orvesto helår 2011).

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.